recent projects

GOLFERS DREAM | KITCHEN & BATHROOM DESIGN

the family zone

This project was a renovation of a builder’s own family home to suit their busy lifestyle incorporating a home office, window seat, kitchen, media area and gas fire. This 1990’s home was extensively modernised inside and out to look like a newly built home which allowed for a modern contemporary theme.

The challenge for this project was creating a cohesive space proportioning, balancing and separating out these various zones while ensuring storage was maximised while utilising family friendly, durable products and materials.

Individual zones were created by a simple but dramatic colour palate with soft matt black finishes and the warmth of timber. All media joinery is push to open to avoid complicating the design with the use of handles while also concealing a considerable amount of extra storage for the family. Feature timber floating shelves wrap around the external corner and merge the kitchen and media spaces together.

Bifolding windows in the seating area create a multi-use space in the summer months with the window seat being able to be utilised from both sides when open.  Remaining wall area forms a home office desk space.

Soft and forgiving 80mm thick acrylic island bench top with waterfall end in white create an inviting and seamless flow through to the rest of the house. The overhang on the end of the island creating extra space for casual family gatherings.

 

a GOLFERS DREAM

Our client's are keen golfers and having retired they had decided to build a new home on the edge of a golf course in Mount Maunganui. White and ordinary was not an option for these clients, willing to push the boundaries and open to all options in design and materials.

Working with the architect to remove the wall dividing the scullery and kitchen created an opening

to suspend metal shelving and divide the spaces while enjoying the views of the golf course from the

alfresco living at the front of the house. Framed wing walls were removed to make way for mitred

veneer columns complimenting the seamless flow between the spaces. The placement of the

second sink in the dividing café cabinetry, also services the scullery area.

Incorporating the high window in the scullery area while still maintaining ample tall & wall storage

created a challenge within the design. Full use was made of all available wall space including raising

the bench height in the appliance area for optimum functionality for the client.

1500mm x 3000mm piece of marble look porcelain which formed the splash back, along with

suspended brackets mounted in the ceiling prior to gib all needed to be considered at different

stages of the house build.

Inspired by the surroundings, timber veneer was utilised to bring the outdoors in, complimented by

natural honed granite bench tops and a marble look splash back. The use of the horizontal grain

elongates the space creating a modern European look.

creatively compact

This Beach side, modern architecturally designed home is compact with a cube like structure on a condensed site with limited living space for a young family to call home.The challenge was to design a kitchen fitting of the architecture while adhering to a very strict budget with little room for movement.

The original architectural plans had the island positioned facing the dinning creating a barrier – rotating the island by 90 degrees provided an improved work flow through the kitchen and adjacent areas. Working with the builder to ensure the sliding window position enabled the bench top into the sill creating a connection with the outdoor living area.

Engaging the builder to frame the kitchen and colour match the bulkhead and wing walls to the cabinetry, combined with the use of cost effective materials enabled the project to meet budget while maintaining a creative aesthetic.

With the client having pre-purchased a black freestanding stove and black tapware combined with the cedar and black exterior of the home gave inspiration which formed the colour palette. Incorporating timber accents into the kitchen space by framing the breakfast bar, complimented by the feature overcupboards. The clients originally requested a black kitchen, however, manipulating the colour choice, finishes and placement created a much softer, practical and family friendly outcome.  

aN ENTERTAINERS DREAM

Our client's brief was to create an entertainer’s dream kitchen. A busy professional couple, they requested something glossy and impressive including a wine cellar with freedom to move walls to suit the design. To create a multi-use, functional space the kitchen was designed into an L shape with a central island which functions as both a central seating hub and houses the wine/beverage fridges for ease of access when entertaining. 

Featuring a Copacabana granite  for the island including a substantial concealed internal metal frame to cantilever the top. To utilise the extended ceiling height we suspended a bulkhead over the island. The bulkhead incorporated multi coloured LED up lighting as well as downlights. Fixings for the bulkhead were incorporated into the ceiling space during construction.

All drawers and lift systems utilise BLUM servo drive technology to create a streamlined effect.

Stainless steel tops ran into the bifold window – the extra depth within the window was utilised for a panama fitting to keep drinks cold while cooking outside on the barbeque. 

Hafele Hawa fold-back pocket doors conceal the pantry area with a push to open extendable bench top.

The wine cellar has a concealed glass sliding door over – custom made stainless dowels support bottles of wine with floating shelves & concealed LED lighting around perimeter for a dramatic effect when entering via the stairs.

award winning studio kitchen

For those who have visited our Mount Maunganui Studio you might recognise this funky compact kitchen We were tight for space but wanted to showcase what could be achieved in a small space. 

To avoid having a visible join in the main bench top and to maximise the usage of space a raised stone bar leaner running under the existing bifold windows was introduced.

The extra depth of the sink area, at the same height as the bar leaner, was utilised for a raised stainless-steel top complete with a panama fitting welded in with accessories for convenience.

The introduction of the strip of magnetic blackboard also omitted the need for a join in the Laminam splash back.

A BLUM space tower was implemented as a pantry/storage system and a concealed small appliance area was cleverly covered by a Hafele Hawa pocket door system. BLUM HF lift systems were utilised to maximise access to the overhead cabinetry with the addition of black mesh cabinetry with internal lighting to create the illusion of space.

all the angles